Młóto browarniane co to jest

Młóto browarniane stanowi odpad powstający w kadzi fermentacyjnej, wprocesie produkcji piwa, głównie typu pils. W jego składzie można znaleźć składniki zacieru nierozpuszczalne w wodzie w postaci:

  • osadu z łusek,

  • kiełek,

  • drobin słodu jęczmiennego, pszennego, ryżowego a nawet kukurydzianego.

W młócie browarnianym występują prawie wszystkie składniki ziarna zboża, z którego pochodzi, oprócz cukrów rozpuszczalnych w wyniku hydrolizy. Obecnie na rynku można kupić młóto browarniane w formie świeżej, suszonej i granulowanej.

Z czego składa się młóto?

Młóto browarniane co to jest? Młóto browarniane, przede wszystkim składa się z bardzo wartościowego białka, posiada podwyższony poziom lizyny, a obniżony metioniny, do tego wysoko strawne włókno, cukry, takie jak pektyny i witaminy z grupy B – B1, B2, B4, B5 oraz A, E. Młóto posiada wiele zalet, np. wpływa na podwyższanie zawartości tłuszczu w mleku i kazeiny, zwierzęta je lubią, więc chętnie jedzą paszę z dodatkiem tego surowca, charakteryzuje się wysoką strawnością białek w jelicie cienkim dochodzącą do 85 proc., a także ma znaczący wpływ na ilość dawanego mleka.

Młóto w hodowli

Hodowcy bydła chętnie sięgają po młóto browarniane jako uzupełnienie diety krów mlecznych i bydła opasowego. W zasadzie nie ma ograniczeń co do podawania, jednak jest to produkt sezonowy i najbardziej dostępny jest wiosną i latem. Niestety, przechowywanie przez dłuższy okres może być utrudnione, z racji krótkiej trwałości. Można oczywiście je konserwować poprzez suszenie, kiszenie i granulowanie. Skarmianie bydła młótem musi odbywać się zgodnie z obowiązującymi normami i nie może stanowić jedynego pożywienia. Jest idealne jako komponent kiszonki z kukurydzy czy traw. Nie należy stosować go w nadmiarze, ponieważ może to nieść ze sobą szereg negatywnych konsekwencji, takich jak:

  • problemy z rozrodem,

  • niska zawartość tłuszczu w mleku,

  • problemy w okresie okołoporodowym.

Koszty młóta browarnianego

Młóto jest produktem opłacalnym w żywieniu bydła, ponieważ jego cena mieści się w granicach 120 – 170 zł za tonę. Ważną kwestią, o której należy pamiętać to to, że w młócie zawartość wody może wynieść nawet 85 proc. Mimo swojej niskiej ceny, młóto stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety dla bydła mlecznego, opasowego, a także trzody chlewnej. Wielu hodowców zwraca uwagę na duże znaczenie w opłacalności stosowania młóta. Jest to dobry przykład kompromisu jakości do ceny, ale także warto zaznaczyć, że zawarte w młócie białko jest znacznie lepsze niż śruty poekstrakcyjne.

 

Author: swietochlowicki.pl