Czym można w Świętochłowicach zastąpić sól w potrawach?

Wielu mieszkańców Świętochłowic pyta nas o rolę soli w organiźmie. Zbyt duża ilość soli w przygotowywanych posiłkach może być niebezpieczna dla zdrowia, szczególnie w przypadku osób starszych. Jedną z najpoważniejszych konsekwencji nadmiernego spożywania przyprawy może być choroba układu krążenia. Jak zatem zastąpić sól w potrawach, jednocześnie nie pogarszając ich smaku?

 

Rola soli w organizmie

Warto zastanowić się najpierw, jaką rolę w organizmie pełni sól. Dzięki właściwie zachowanym proporcjom możliwe jest regularne, pozbawione zakłóceń trawienie, zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa, a także właściwy poziom wody w organizmie. Co ciekawe, sól może nawet w części odpowiadać za przewodzenie impulsów nerwowych i funkcjonowanie mięśni. Bez soli niemożliwe byłoby normalne funkcjonowanie, dlatego nie powinno się całkowicie rezygnować z jej spożywania. Jaka jest zatem optymalna dawka? Lekarze twierdzą, że maksymalna porcja soli, jaką powinniśmy dziennie spożywać, to 6 g, jednak ostateczna dawka zależy od takich czynników jak temperatura, aktywność fizyczna czy wiek.

Nadmiar soli w organiźmie powoduje m.in. demineralizację kości, co prowadzi do ich kruchości
Negatywne skutki nadmiernie spożywanej soli

Jak łatwo się domyślić, przekroczenie pewnej ilości soli w spożywanych codziennie posiłkach może prowadzić do negatywnych konsekwencji. Najbardziej oczywistym skutkiem spożywania zbyt dużych ilości soli jest otyłość. Ta z kolei wpływa negatywnie na cholesterol i układ krążenia, co w późniejszym wieku może być szczególnie niebezpieczne. To jednak nie jedyna możliwa konsekwencja.  Kolejną jest demineralizacja kości, co prowadzi do ich kruchości. To również bardzo niebezpieczne schorzenie dla ludzi starszych, których układ kostny i tak jest mocno osłabiony. Demineralizacja kości i ich dalsze osłabienie mogłoby doprowadzić do częstszych złamań czy kontuzji.


Jak ograniczyć sól w diecie?

Znając rolę soli w organizmie i wiedząc jak szkodliwy może być jej nadmiar, szczególnie dla osób starszych, wszystkie osoby będące ich opiekunami powinny zapoznać się z metodami ograniczenia soli w diecie.

    Po pierwsze, pod żadnym pozorem nie wolno przesalać potraw lub dodawać przyprawy do dania, które w ogóle jej nie potrzebuje. Warto o tym pamiętać, ponieważ starsze osoby często niezbyt wyraźnie czują smak jedzonych potraw, dlatego też nie wolno im ustępować w kwestii dosalania.


    Po drugie, dobrze jak najszybciej wyeliminować z diety słone przekąski. Starsze osoby często sięgają po krakersy, paluszki lub orzeszki, których jedzenie umila im czas podczas czytania lektury czy oglądania telewizji. Zamiast nich warto na przykład podać chipsy z…owoców. Pokrojone w talarki jabłka czy gruszki kładzie się na folii, wkłada do piekarnika i…gotowe! Zdrowa i smaczna przekąska idealna dla starszej osoby.

Czym można zastąpić sól w potrawach?

Przede wszystkim innymi przyprawami, których jest naprawdę dużo. Pierwszą metodą jest zastąpienie soli takimi składnikami jak chlorek potasu, magnez czy wapń, które są słonawe, jednak są dużo zdrowsze. Dużo popularniejszym sposobem jest jednak odkrycie bogactwa ziół i przypraw. Pieprz, bazylia, oregano, tymianek, kolendra – to tylko niektóre propozycje. Oczywiście smakiem nie przypominają soli (najbardziej zbliżone są prawdopodobnie zioła prowansalskie), jednak mogą znacznie urozmaicić potrawy. Jeśli jednak seniorowi wyraźnie nie smakuje nowa kuchnia, można spróbować zamienić zwykłą sól na ziołową lub potasową.  Pierwsza jest na tyle aromatyczna, że jej zużycie podczas gotowania jest minimalne, druga natomiast świetnie wpływa na układ krążenia.

http://www.polmedicus.pl/czym-mozna-zastapic-sol-w-potrawach/

22-06-2016 admin 1667

 

Komentując treści w portalu Świętochłowicki.pl użytkownicy akceptują regulamin i politykę prywatności portalu. Redakcja zastrzega sobie prawo do edycji lub usuwania treści niezgodnych z prawem lub regulaminem, naruszających dobre imię właścicieli lub redakcji oraz podszywających się pod zarejestrowanych użytkowników.

Dodaj komentarz

Komentarze

  • W Świętochłowicach najlepiej zastapić sól w potrawach wodą z Kaliny!!!To produkt naturalnego pochodzenia z naszego rodzimego środpwiska!!!Tak pisze bo głupta tego tytułu powala!!!Wynika jakoby w grajdole Świętochłowice sztuka kulinarna siega kosmosu i wskazemy zacofanemu światu najnowsze kulinarne trendy!!!Trochę luzu i trzeźwej oceny !!!
  • Brawo Świętochlowiczanie , ludzie powinni posiadać chociaż minimalna wiedzę w każdej dziedzinie życia i na każdy temat i odpowiednio zareagować.
  • Serio ludzie ze swion pytaja o role soli w organizmie?

copyright (c) 2013 - 2015 Przegląd Świętochłowicki     •     wszelkie prawa zastrzeżone     •     Regulamin portalu

Poprzez przesyłanie treści tekstowych, opinii, zdjęć i filmów oraz dodawanie komentarzy i postów, użytkownicy wyrażają zgodę na nieodpłatne publikowanie tych treści na stronach portalu www.swietochlowicki.pl

Nawigacja

Nasza społeczność